Nepremičninski posrednik Sašo Tement v intervjuju razkriva, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu...

v

1. Za nami je prva polovica leta 2021. Kako vidiš dogajanje na nepremičninskem trgu in kaj lahko napoveš za drugo polovico leta?

Dogajanje na nepremičninskem trgu v prvi polovici leta 2021 je vsekakor bilo zelo zanimivo.

Prve tri mesece (jan, feb, mar) smo v glavnem "čakali", kako se bo razpletla epidemija. Ljudje so bili doma ali delali od doma in veliko brskali po internetu. Posledično je povpraševanje po nepremičninah ostajalo na visoki ravni.

V prihodnjih mesecih (april, maj, junij) - po pojemanju moči epidemije - pa so se ta povpraševanja po nepremičninah v veliki meri realizirala, predvsem mislim na prodajo stanovanjskih nepremičnin.

Ena zanimivost, ki sem jo opazil v prvi polovici leta 2021 je tudi ta, da je povpraševanja po stanovanjskih/bivalnih nepremičninah bilo bistveno več kot pa po poslovnih nepremičninah.

Podjetja so namreč ugotovila, da lahko dosežejo enak ali morda celo boljši efekt, če imajo nekaj zaposlenih, ki delajo od doma in se samo občasno dobijo v poslovnih prostorih/pisarnah. Tako so se potrebe po večjih/novejših poslovnih prostorih zmanjšale oz. ostale na enakem nivoju. Izjema so tukaj morda poslovni prostori za trgovinsko dejavnost - pa še ti samo na "dobrih" lokacijah s vso potrebno infrastrukturo.

Izpostavil bi tudi to, da smo dosegli povpraševanja oz. realizacije prav tako pa cene, ki smo jih imeli v tistem obdobju pred gospodarsko krizo v letu 2008. Tiste čase sem doživel tudi sam in sem ponovno vesel da so se vrnili, saj so takrat bili obeti zelo optimistični in pozitivni.

V nadaljevanju leta 2021 in v letih, ki bodo sledila, pričakujem, da se bodo cene nepremičnin v Sloveniji še višale in sicer iz večih razlogov.

2. V oglasih lahko zasledimo precej visoke cene rabljenih stanovanj in hiš. Koliko so se cene zvišale v prvi polovici tega leta, glede na lani? In ali dejansko prodajalci dosežejo oglaševane cene?

Cene rabljenih nepremičnin (stanovanj in hiš) so mi še zmeraj "fenomen" - v kolikor primerjamo cene novih nepremičnin oz. novogradenj.

Dogaja se namreč, da je razlika med ceno "nove" nepremičnine in "stare" oz. rabljene nepremičnine zgolj do 20%; kar je relativno majhen odstotek.

Cene nepremičnin se konstantno, vendar optimistično višajo. Razlogi so različni.

Pri novogradnjah sta dva temeljna razloga: povečano povpraševanje in višanje cen gradbenega materiala ter storitev. Pri gradbenih materialih in železu je ponavadi tako, da se cene materialov višajo 2x letno. Posledično se to tudi pozna na cenah novogradenj.

Pri poslovnih nepremičninah se pa cene zvišajo zaradi tega, ker se višajo cene pri stanovanjskih/bivalnih nepremičninah.

V zadnjih mesecih, ko je povečano povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, opažam, da se oglaševane cene v celoti dosegajo, saj imamo za isto nepremičnino več kupcev. To pomeni, da se kupci sploh ne pogajajo kaj dosti okoli cene, saj vedo, da lahko ostanejo brez nepremičnine.

3. Kako pa je s trenutnimi cenami novogradenj in kaj se predvideva v bodoče?

Pri novogradnjah je potrebno poudarit, da so cene različne glede na lokacijo novogradnje. Sigurno je cena nepremičnin v Ljubljani drugačna kot npr. v preostali Sloveniji. Cene novogradenj še nikjer niso dosegle "vrha" in se bodo še povečevale v prihodnjem času, saj je povpraševanje večje kot je ponudba novogradenj.

V Ljubljani se cene stanovanjskih nepremičnin počasi približujejo vrhu, saj se dogaja, da so "ljubljančani" izkazali interes oz. prenašajo svoje investicije v druge slovenske kraje. V sled navedenega se je prodalo kar nekaj ''mariborskih'' nepremičnin ljubljanskim kupcem z razlogom, ker cene še niso tako visoke.

4. Katere so trenutno zanimive novogradnje na trgu, ki bi jih priporočal kupcem?

Kupcem novogradenj bi svetoval, da bolj kot to katere novogradnje so "boljše", razmišljajo o tem, kako hitri in spretni bodo pri svojem nakupu.

V tem času se novogradnje relativno hitro prodajo, ko se pojavijo na trgu, tako da velike izbire kupci nimajo. Ampak gre bolj za časovno determinanto v kakšnem času bodo novogradnjo kupili.

Če bi pa že priporočal nakup novogradnje v Mariboru, bi svetoval, da se kupci postavijo v vrsto pri novogradnji, katera se bo gradila ob Dravi (predvsem zaradi tega ker bo ena redkih novogradenj po 10 letih v centru mesta); v Ljubljani pa bi priporočal Bežigrajsko 5-ka, saj so objekti na dobri lokaciji, prodaja jih pa tudi naša nepremičninska agencija.

 

Pripravila: Mateja Voršič

 

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.