5 ključnih stvari, ki jih morate NUJNO poznati pred nakupom starejše hiše...

v

Dandanes veliko ljudi zaradi takšnih in drugačnih razlogov razmišlja o nakupu starejše hiše in kasnejši obnovi. Ampak - ali je to res pametna odločitev? V današnjem članku smo za vas zbrali dejstva, ki jih nikakor ne smete spregledati, če tudi vi razmišljate, da bi kupili starejšo hišo.

#1: Stroški obnove

Še tako poceni nakup starejše hiše, se lahko hitro spremeni v zelo drago investicijo. Pri starejših hišah je namreč težko ugotoviti, kaj vse bo potrebno obnoviti. Načeloma so starejše hiše kvalitetnejše gradnje kot marsikatera novogradnja, vendar tega ne moremo jemati povsem samoumevno.

Kljub kvalitetni gradnji, morate računati na to, da morda določenih posegov v hišo ne boste mogli izvesti, ravno zaradi njene specifične gradnje. Pred nakupom se pozanimajte, kaj vse bi bilo potrebno na hiši obnoviti. Morda hiša potrebuje novo streho? Ob tem lahko računate na dodaten strošek v višini okoli 10.000 evrov. Ali je morda potrebno zamenjati več oken? To vas bo stalo še nekaj dodatnih tisoč evrov. 

Seveda - ni pa nujno, da nakup starejše hiše pomeni tudi drage popravke. To je le ena izmed možnih situacij, ki vas lahko doleti, zato je bolje biti nanjo pripravljen.

#2: Prenizka cena

V primeru, da ste naleteli na oglas hiše z izjemno nizko ceno, se za tem zagotovo skriva nek razlog. Najverjetneje je razlog v tem, da prodajalec računa na to, da je hišo potrebno temeljito obnoviti. To ne pomeni, da se hiše ne splača kupiti.

To vam naj bo opozorilo, da tisto kar izgleda dobro v resnici ni tako zelo dobro. Od prodajalčevega zastopnika ali samega prodajalca skušajte dobiti čim več informacij o hiši, njeni gradnji in potrebnih obnovah.

#3: Omejena prenova

Čeprav to dejstvo ne drži popolnoma, lahko pri starejših hišah računate na to, da vsega ne boste mogli obnoviti in spremeniti po svojih željah. Pri načrtovanju obnove vam naj na pomoč priskoči gradbeni strokovnjak, ki vam bo znal podati strokovno mnenje.

Bodite pa pripravljeni na to, da morda ne boste mogli porušiti določene stene ali zamenjati določene napeljave ali ogrevalnega sistema. Še pred obnovo izdelajte načrt in poskušajte ugotoviti ali je vse izvedljivo, da vas potem stvari ne presenetijo.

#4: Strokovno mnenje

Če želite resnično pametno naložbo pri nakupu starejše hiše, vam ob tem naj pomaga več ljudi. To ne vključuje samo nepremičninskega agenta in lastnika nepremičnine, ampak tudi inženirja, izvajalca in strokovnjaka, ki imajo izkušnje s starejšimi domovi.

Če boste zbrali skupino strokovnjakov, lahko pred nakupom preverite ključne lastnosti in s tem zmanjšate tveganje obžalovanja nakupa. Bolje je že prej vedeti, da bo streho treba zamenjati v nekaj letih, kot da to dejstvo odkrijete šele takrat, ko deževnica že začne uhajati v vašo kuhinjo.

#5: Zavarovanje hiše je lahko drago

Zavarovanje hiše se tako kot vsako zavarovanje oblikuje glede na možna tveganja. Zavarovalnice dobro poznajo tveganja, ki se lahko pojavijo pri starejših domovih, zato vam bodo to najverjetneje vključili tudi v zavarovalno polico. Pred sklenitvijo zavarovanja vam priporočamo, da zberete ponudbe različnih zavarovalnic. Tako boste videli, katero zavarovanje vam nudi največ za vaš denar.

Če potegnemo črto...

Ali je nakup starejše hiše prava izbira za vas, je vaša osebna odločitev.

Kljub zgoraj navedenim pomislekom, imajo starejše hiše tudi številne prednosti, ki jih v novejših hišah in stanovanjih ne boste našli. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da z nakupom nepremičnine ne hitite.

Opravite čim več raziskav na nepremičninah ter se obrnite po pomoč k različnim strokovnjakom, ki vam bodo glede nakupa nepremičnine znali svetovali.

Se beremo naprej naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.