Promet s kmetijskimi zemljišči

v

Zagotovo ste že kje slišali, da je postopek prodaje kmetijskega zemljišča nekoliko bolj zapleten od navadne prodaje nepremičnin. Pa je res temu tako? V današnjem članku vam bomo predstavili najpomembnejše korake pri prodaji tovrstnih nepremičnin ter vas morda prepričali, da postopek le ni tako zahteven. Postopek prodaje kmetijskih zemljišč ureja  Zakon o kmetijskih zemljiščih, na podlagi katerega vam bomo tudi predstavili posamezne korake prodaje. 

Za začetek...

Kaj sploh so kmetijska zemljišča? Na kratko rečeno so to zemljišča, ki so primerna za kmetijsko pridelavo. Kaj pa pomeni promet s kmetijskimi zemljišči, gozdovi ali kmetijami? Za promet se šteje pridobitev lastninske pravice s pravnimi posli med živimi ter drugi primeri, ki jih določa zakon.

#1 Ponudba

Lastnik kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, ki želi navedeno prodati mora ponudbo predložiti upravni enoti in sicer na območju, kjer se takšna nepremičnina nahaja. V ponudbi mora prodajalec navesti svoje osebne podatke (osebno ime, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oz. firmo in sedež). Ponudba mora vsebovati tudi podatke o kmetijskem zemljišču, gozdu oz. kmetiji (parcelna številka, katastrska občina ter površina). Navedena mora biti tudi cena ter morebitni drugi pogoji prodaje. Dolžnost pristojne upravne enote je, da ponudbo takoj objavi na oglasni deski in na enotnem državnem portalu e-uprave. Upravna enota pošlje ponudbo tudi lokalni skupnosti in krajevnemu uradu, da se le ta objavi na oglasni deski.

Rok za sprejem ponudbe je 30 dni od dneva, ko je bila ponudba objavljena na oglasni deski.

#2 Sprejem ponudbe

Vsak, ki želi kupiti na prodaj dano kmetijsko zemljišče, gozd ali kmetijo mora dati pisno izjavo o sprejemu ponudbe, ki jo pošlje priporočeno ali jo osebno odda na pristojni upravni enoti. Po preteku roka za sprejem ponudbe upravna enota vse sprejemnike ponudbe in prodajalca obvesti o tem, kdo je v roku sprejel ponudbo.

#3 Odobritev pravnega posla

Oseba, ki sklene pravni posel z lastnikom nepremičnine mora na pristojno upravno enoto podati vlogo za odobritev pravnega posla. Vloga se mora vložiti najpozneje v 30 dneh po preteku roka za sprejem ponudbe. Upravna enota nato pravni posel odobri ali zavrne z odločbo. Odobritev pravnega posla je namenjena nadzoru nad spoštovanjem pravil o prometu s kmetijskimi zemljišči.

#4 Predkupna pravica

Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po sledečem vrstnem redu:

  • solastnik
  • kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj
  • zakupnik zemljišča,
  • drug kmet,
  • kmetijska organizacija,
  • sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Zakon v nadaljevanju določa še prednostni vrstni red med kmeti, ki so uvrščeni na isto mesto. Tako je prvi v vrsti kmeti, ki mu kmetovanje pomeni edino ali glavno dejavnost, sledi kmet, ki zemljišče obdeluje sam ter šele nato kmet, ki ga določi prodajalec.

V primeru, da nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec kmetijskega zemljišča proda nepremičnino komurkoli, ki je pravočasno sprejel ponudbo ter pod nadaljnjim pogojem, da upravna enota odobri pravni posel.

#5 Potrdilo o namenski rabi

Potrdilo o namenski rabi pridobi upravna enota po uradni dolžnosti ter ga posreduje stranki tj. kupcu, saj ga stranke potrebujejo za overitev prodajne pogodbe pri notarju.

#6 Plačilo davka

Prodajalec mora pri prodaji kmetijskega zemljišča plačati 2% davek na promet nepremičnin. Plača ga lahko tudi kupec, v kolikor se stranki tako dogovorita. Osnova za odmero davka je prodajna cena nepremičnine. Zavezanec za plačilo davka mora v 15 dneh po sklenitvi prodajne pogodbe vložiti prijavo za odmero davka pri pristojni davčni upravi. Le ta izda odločbo o odmeri. Prodajalec mora v roku 30 dneh po prejemu odločbe o odmeri davek plačati. Plačilo davka se potrdi v obliki žiga na kupoprodajni pogodbi.

#7 Notarska overitev prodajne pogodbe

Ko je davek plačan, je pri notarju potrebno overiti podpise na prodajni pogodbi. V primeru, da je zemljiškoknjižno dovolilo ločeno, je potrebno overiti podpise tudi tam.

#8 Vpis v zemljiško knjigo

Kupec postane dejanski lastnik nepremičnine z vpisom v zemljiško knjigo. To lahko opravi preko notarja, na sodišču ali po elektronski poti (elektronski podpis in varen poštni predal).

Zaključek

Sklepno lahko rečemo, da postopek prodaje tovrstnih nepremičnin otežuje čas. Čas, ki je potreben, da vsi roki potečejo ter čas, da pristojni organi izdajo vso potrebno dokumentacijo.

Se vam še vedno zdi, da je postopek prodaje kmetijskih zemljišč zapleten? Če je vaš odgovor da, vam lahko pri prodaji pomagajo naši strokovno podkovani nepremičninski agentje.




Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.