10 korakov za iskanje prvega najemnega stanovanja…

v

Slej ko prej pride čas, ko se odločimo za samostojno življenje in prvi korak do tega je v večini primerov najemno stanovanje. Čeprav se zadeva na prvi pogled zdi dokaj enostavna, pa marsikdo kaj hitro ugotovi, da obstaja še ogromno dilem in zagat. Če ste trenutno v podobni situaciji, potem vam bo tale članek verjetno izredno všeč. V njem vam namreč razkrijemo 10 preprostih korakov, ki bi jih bilo pri iskanju prvega najemnega stanovanja pametno narediti.

#1: Določitve svoj cenovni razred

Seveda je tukaj zadeva od posameznika do posameznika drugačna, vendar obstajata dve preprosti formuli, ki vam bosta povedali, kje so vaše finančne omejitve, oziroma koliko bi bilo v vašem primeru pametno odšteti za najemnino.

Numero uno: Mesečni dohodek lahko razdelite na tri dele in 1/3 namenite za najemnino. Torej, če so vaši prihodki 1500 EUR, si lahko privoščite mesečno najemnino v višini 500 EUR na mesec.

Numero dos: Letni dohodek delite s 40. Na primer, če na leto zaslužite 40.000 EUR, si lahko privoščite mesečno najemnino v višini 1000 EUR.

S tem boste dobili grobo predstavo o vaši najvišji možni najemnini.

#2: Začnite varčevati oziroma bodite pripravljeni

Na začetku je vedno potrebno položiti varščino, katera ponavadi znaša dve mesečni najemnini.

K temu računajte še stroške selitve, kateri so običajno med 200 in 2000 EUR, odvisno od razdalje in od tega, koliko selitve opravite sami.

#3: Izbira soseske

Preden začnete z iskanjem stanovanja, je ključnega pomena, da veste, kje bi sploh želeli živeti.

Zatorej naredite raziskavo - poiščite čimveč podatkov na internetu, povprašajte prijatelje, ki morda že živijo tam in si vse skupaj konec koncev oglejte tudi na lastne oči (če je to seveda izvedljivo).

Seveda bo veliko vlogo pri izbiri soseske igral tudi vaš budget in cenovna dostopnost nepremičnin. Vemo, da stanovanja v centru Ljubljane dosegajo precej višje cene kot recimo na Ptuju.

#4: Začnite z iskanjem stanovanja

Čas je, da se lotite iskanja nepremičnine. Najenostavneje je začeti z oglasi na spletu. Veliko spletnih strani in portalov dandanes omogoča obveščanje, kjer vpišete svoje želje in prejmete obvestilo, ko se pojavi nepremičnina, ki ustreza vašim kriterijem.

Pametno pa bi bilo svoje želje zaupati tudi nepremičninskim agencijam, saj njihova ponudba velikokrat sploh ne pride na portale, ker najprej kontaktirajo bazo svojih strank.

Seveda pa bi se ne bi bilo slabo pozanimati tudi pri sorodnikih, prijateljih in sodelavcih ter razširiti novico, da iščete stanovanje. Morda pa bo kdo poznal nekoga, ki oddaja točno takšno stanovanje, ki si ga želite.

#5: Kontakt

Ko boste našli primerno stanovanje, ne odlašajte niti za sekundo in čimprej stopite v stisk z najemodajalcem oziroma nepremičninskim agentom, ki posreduje pri stanovanju.

Zavedajte se, da niste edini, ki se zanima za tovrstno stanovanje in da se dobra stanovanja oddajo v zelo zelo kratkem času.

Pri tem koraku je važno zgolj to, da rezervirate svoje mesto na ogledu.

#6: Ogled v živo

Čeprav se marsikomu zdi, da tukaj ni kakšne znanstvene fantastike, pa vam vseeno svetujemo, da ste še posebej pozorni in si ogledate vsako malenkost v stanovanju. Preglejte vsako sobo, odprite čim več predalov, omar, elementov in tako naprej.

Skratka – zavedajte se, da boste tukaj živeli vsaj 6-12 mesecev (po vsej verjetnosti pa še več) in prav je, da se prepričate

Ravno tako seveda čim več sprašujete in dobite vse informacije, ki jih potrebujete za pametno odločitev.

Hkrati pa se pripravite na to, da vam bo tudi najemodajalec postavil nekaj vprašanj, saj se mora prepričati, da boste a) za njegovo stanovanje lepo skrbeli, b) da z vami ne bo nobenih problemov in c) da ste dejansko finančno sposobni plačevati najemnino in ostale stroške.

V kolikor spoznate, da vam je stanovanje pisano na kožo in vas najemodajalec tudi izbere, potem pa je čas za naslednji korak in sicer…

#7: Podroben pregled stanovanja pred podpisom najemne pogodbe

Med pregledom stanovanja je potrebno dokumentirati vse obstoječe težave. S tem se izognete odgovornosti za obstoječe težave.

Ne pozabite preizkusiti gorilnikov na štedilniku, delovanja hladilnika, televizije, spusta vode v školjki in tako naprej.

Če opazite kakršnekoli napake, to nemudoma pokažite najemodajalcu in se dogovorite, kako se bo zadeva uredila. To je namreč najboljši način, da zaščitite sebe, bodoči dom ter tudi varščino.

#8: Podpis najemne pogodbe

Pred podpisom najemne pogodbe se prepričajte, da dejansko razumete kaj v njej piše. Če imate težave z določenimi členi pogodbe, jih pred podpisom predebatirajte z najemodajalcem in po potrebi spremenite.

Točke na katere morate biti še posebej pozorni: »kazen« za predčasno prekinitev pogodbe, varščina in popravila v stanovanju.

V kolikor želite biti 100%, da se v pogodbi ne skriva kakšna zanka, pa bo najboljše, če se obrnete na nepremičninsko agencijo ali pravnika.

#9: Selitev

V primeru, da se boste selili v oddaljen kraj, načrtujte selitev nekaj tednov vnaprej. Začnite pakirati in skrbno označite škatle, da se izognete iskanju in neredu v novem domu.

Če ne veste, kako točno bi se vsega skupaj lotili, pa kliknite TUKAJ in si preberite naš članek z naslovom »Kaj najprej razpakirati v vašem novem domu?«

#10: Ostala birokracija

Ker ste zamenjali prebivališče, je to potrebno obvezno skomunicirati tudi z določenimi ljudmi in ustanovami.

Pred vselitvijo je namreč potrebno urediti zavarovanje, spremeniti naslov, pridobiti parkirne kartice ter ostalo dokumentacijo.

Tudi na to temo smo že spisali en obsežen članek, kjer vam razkrijemo vse, kar morate o tem vedeti. Najdete ga TUKAJ.

.


.

Tako – to bi bilo za danes to.

Upamo, da smo vam s tem člankom pomagali in da bo iskanje prvega najemnega stanovanja sedaj nekoliko lažje.

Če pa si želite za proces zares poenostaviti in prihraniti en kup časa ter skrbi, potem pa vas vabimo, da kontaktirate eno izmed naših nepremičninskih agencij, kjer vam bodo z veseljem priskočili na pomoč in poiskali idealno stanovanje za vaše želje in potrebe.

Kontakte naših agencij najdete TUKAJ.

Do naslednjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.